Ziemas ķiploki "AMISH"

Allium sativum var ophioscorodon subvar rocambole

amish.jpgAmish ir sena, tradicionāla cietkātu (hardneck) ziemas ķiploku šķirne, kas nāk no Amerikas Amish kopienām, kur to gadsimtiem ilgi audzēja bez ķimikālijām un selekcijas spiediena. Šķirne ir slavena ar savu īpaši bagātīgo garšu, lielām daivām un augstu izturību pret aukstumu.

Galviņas veidojas lielas, ar balti-violetu mizu, un katra daiva ir liela, stingra un sulīga. Garša ir dziļi asa, pikanta, ideāli piemērota gaļas ēdieniem, marinādēm, fermentācijai un kulinārijai, kur nepieciešama spēcīga ķiploka nots.

Amish ķiploki īpaši labi piemēroti ziemas stādīšanai, jo lieliski pārziemo un veido spēcīgas saknes pat skarbā klimatā.

Vēsture

Amish ķiploku šķirne cēlusies no Amish kopienām ASV, kur tā gadsimtiem ilgi audzēta kā uzticama, izturīga un viegli kopjama šķirne. Tā tika ieviesta Eiropā un citur pasaulē 20. gadsimta beigās, kad pieauga interese par tradicionālām un senām lauksaimniecības kultūrām. Amish ķiploki ir saglabāti un pavairoti bez modernās selekcijas metodēm, nododot tos no paaudzes paaudzē kā daļu no kopienas pašpaļāvības un dabiskas saimniekošanas tradīcijām. Šodien šī šķirne ir iecienīta tās vienmērīgās kvalitātes, labās garšas un izturības dēļ.

Apraksts 

ParametrsRaksturojums
TipsCietkātu (hardneck)
Galviņas izmērsVidēji liels–liels
Daivu skaits5–8 lielas daivas
KrāsaBalta ar violetiem svītrojumiem
GaršaĻoti asa, dziļa, pikanta
AromātsSpēcīgs, intensīvs
NogatavošanāsVidēji agrīna
ZiemcietībaĻoti augsta (līdz –30°C)
Slimību izturībaLaba pret puvēm un sēnēm
RažībaAugsta un stabila
Glabāšanās ilgums5–6 mēneši
Veido ziedkātu
AugsneAuglīga, viegli drenēta, pH 6.2–7.2
PielietojumsKulinārijai, marinādēm, svaigam lietojumam


* sēklu materiāls ir iepirkts ar augu pasi