Ziemas ķiploki "BAI PI SUAN"  (白皮蒜)

Allium sativum var ophioscorodon subvar purple stripe

   

BAI PI SUAN ir Ķīnas izcelsmes mīkstā tipa ķiploku grupa (softneck garlic), ko raksturo ļoti gaiša, gandrīz balta miza un vienmērīgi veidotas daiviņas. Starptautiskā tirgū to bieži dēvē par Chinese White Garlic, White-Skinned Garlic, vai vienkārši Baipi suan. Šī šķirne ir plaši kultivēta Ķīnā jau vairākus gadsimtus un šodien ir viena no visvairāk eksportētajām ķiploku šķirnēm pasaulē, īpaši no Šaņdunas, Dzjansu un Hebejas provinces.

Apraksts

Botāniskais tips

  • Allium sativum var. sativum (softneck – bez ziedkāta)

  • Šķirnei nav stingra ziedkāta, kas raksturīgi komerciāliem, ilgāk uzglabājamiem ķiplokiem.

Galviņas

  • Forma: apaļa, simetriska.

  • Krāsa: sniegbalta ar ļoti gaišiem, dažkārt nedaudz rozīgiem starplapojumiem.

  • Galviņas svars: 35–70 g (eksporta klasēm līdz 80 g).

  • Daiviņu skaits: 10–20, atkarībā no izmēra.

  • Daiviņu krāsa: gaiši krēmīga.

Garša un aromāts

  • Vidēji ass, tīrs ķiploka aromāts.

  • Mazāk pikants nekā „purple stripe” un cietkātu šķirnes, piemērots svaigam un termiskam pilietojumam.

Ražība un audzēšana

  • Ražīga šķirne ar vienmērīgiem izmēriem.

  • Piemērota lielražošanai.

  • Veģetācijas periods: 130–150 dienas.

  • Stāda rudenī, novāc vasaras vidū.

Uzglabāšana

  • Ļoti laba glabāšanās: 6–8 mēneši.

  • Mīkstā tipa struktūra pasargā no ātras izžūšanas.

Slimību izturība

  • Vidēja izturība pret sēņu slimībām.

  • Var ciest no nematodēm un miltrasas, ja audzē nepietiekami sausos apstākļos.


Vēsture

BAI PI SUAN jeb “baltais ķiploks” Ķīnā ir audzēts vairāk nekā 2000 gadu, un to uzskata par vienu no senākajām mājas dārzeņu kultūrām Dienvidu un Austrumu Āzijā. Senākie rakstiskie avoti min ķiploku izmantošanu ārstniecībā Han dinastijas laikā.

No 20. gadsimta vidus, īpaši pēc 1980. gadiem, Ķīna sāka masveida komerciālu ķiploku eksportu, un tieši BAI PI SUAN kļuva par dominējošo eksporta šķirni, pateicoties:

  • izcilai glabāšanai,

  • standartizētam izskatam,

  • augstai ražībai,

  • maigākai garšai, kas pieprasīta pasaules tirgū.

Šodien šī šķirne ir sastopama Eiropas, Āzijas, ASV, Latīņamerikas tirgos un tiek uzskatīta par starptautisko “balto ķiploku standartu”.


*ķiploku stādmateriāls ir iegādāts ar augu pasi