Ziemas ķiploki "CHOPARSKI"
Allium sativum var ophioscorodon subvar marbled purple stripe
Choparski ir ziemas cietkātu (hardneck) ķiploku šķirne, kas tradicionāli audzēta Centrālajā un Austrumeiropā. Šķirne izceļas ar lielām, labi veidotām galviņām, spēcīgu aromātu un stabilu ražību arī skarbākos apstākļos. Tā ir piemērota gan komerciālai audzēšanai, gan hobija dārzniekiem, kas meklē izturīgu un kvalitatīvu ķiploku.
Choparski pazīstams kā viena no lielaugļu un aromātiskāko Eiropas šķirņu līnijām.
Vēsture
Šķirne Choparski vēsturiski saistīta ar Polijas un Balkānu reģionu vecajām ķiploku līnijām. Nosaukums, visticamāk, radies no poļu valodas vārda "Chopar" vai reģiona nosaukuma, kur šķirni selekcionēja vai izplatīja vietējie zemnieki.
To jau agrāk slavēja kā:
-
izturīgu ziemas šķirni,
-
piemērotu nabadzīgai augsnei,
-
ar spēcīgu, kulināri vērtīgu garšu.
Pēdējos gados Choparski ir atgriezies apritē kā nišas šķirne, ko izvēlas bioloģiskie lauksaimnieki un specializēti ķiploku audzētāji.
Apraksts
Šķirnes tips
-
Cietkātu (hardneck)
-
Grupas: bieži klasificē kā Purple Stripe tipa vai tam līdzīgu Eiropas līniju
Galviņa
-
Forma: apaļa, stingri kompakta
-
Krāsa: gaiši pelēka vai balta ar violeto svītrojumu
-
Svars: 40–80 g, ideālos apstākļos līdz 100 g
Daivas
-
Daivu skaits: 6–10 lielas daivas
-
Forma: vienāda, proporcionāla
-
Miza: gaiši brūna vai violeta, atkarībā no augšanas apstākļiem
-
Viegli tīrāmas
Garšas īpašības
-
Garša: spēcīga, asa, bagātīga, ar izteiktu ķiploku aromātu
-
Pēc termiskās apstrādes garša kļūst saldāka, bet saglabā intensitāti
-
Piemērots:
-
gaļas marinādēm,
-
kulinārijas ēdieniem ar izteiktu garšu,
-
sautējumiem un cepešiem.
-
Veģetācijas periods
-
Vidēji vēls ziemas ķiploks
-
Veido stingru un garu ziedkātu
Augšanas īpašības
-
Ļoti labi iztur aukstu klimatu
-
Labi piemērots Baltijas valstīm, Polijai, Čehijai, Slovākijai, Ukrainai
-
Dod labu ražu arī skarbākos klimatiskos apstākļos
-
Vidēji izturīgs pret sēnīšu slimībām
-
Mīl auglīgu, vidēji mitru augsni
Ražība
-
No 1 m²: 0.9–1.4 kg
-
Ražība ir stabila, galviņas vienmērīga izmēra
Uzglabāšana
-
Uzglabāšanas ilgums: 5–6 mēneši
-
Saglabā struktūru, nepazaudē aromātu