Ziemas ķiploki "FOKHAGYMA" (Hungarian Garlic Type)
Allium sativum var sativum ssp silverskin subvar creole
Tradicionālais ungāru cietkātu ķiploks – aromātisks, garšīgs, ļoti izturīgs. “Fokhagyma” jeb Hungarian Garlic Type tiek uzskatīts par vienu no aromātiskākajiem Centrāleiropas ķiploku tipiem. Tas ir cietkātu (hardneck) ķiploks ar spilgtu, nedaudz pikantu garšu, lielisku izturību pret sausu klimatu un labu ražību.
Lai gan “fokhagyma” burtiski nozīmē “ķiploks”, tirgū šis nosaukums tiek lietots, apzīmējot ungāru izcelsmes selekcijas līnijas, kas vēsturiski audzētas Makó un Kalocsa reģionos.
Vēsture
-
Nosaukums fokhagyma ungāru valodā nozīmē ķiploks.
-
Tirdzniecībā tas izmantojams kā apzīmējums ungāru tradicionālajām ķiploku selekcijām, kuras galvenokārt nāk no:
-
Makó reģiona – pazīstams Eiropā ar ķiploku audzēšanas tradīcijām >300 gadu garumā
-
Kalocsa reģiona
-
-
Makó ķiploks tiek uzskatīts par vienu no garšīgākajiem Centrāleiropas ķiploku tipiem, pateicoties augsnes īpatnībām un augstajam saulainības daudzumam.
Daudzi mūsdienu stādi, kas tiek tirgoti kā “Fokhagyma”, ir šo reģionu veco līniju pēcteči.
Apraksts
Šķirnes tips
-
Cietkātu (hardneck)
-
Tradicionālais Ungāru baltās/rozās līnijas tips
-
Veido ziedkātu
Galviņa
-
Krāsa: balta vai balti rozīga, dažkārt ar maigiem violeto toņu svītojumiem
-
Forma: apaļi ovāla
-
Svars: 50–80 g, labos apstākļos līdz 100 g
Daivas
-
Skaits: 6–10 lielas un simetriskas daivas
-
Miza: gaiši brūngana vai rozīga
-
Daivas stingras, ar augstu sausnas saturu
-
Viegli tīrāmas
Garšas īpašības
-
Garša: stipra, asa, ļoti aromātiska – raksturīgi ungāru tipam
-
Termiski apstrādājot kļūst saldens un maigs
-
Ideāli piemērots:
-
ungāru virtuvei (gulašs, sautējumi)
-
gaļas ēdieniem
-
pikantām mērcēm
-
marinēšanai
-
Veģetācijas periods
-
Vidēji agra šķirne
-
Veģetācijas ilgums: ~140–160 dienas
Audzēšanas īpašības
-
Ļoti izturīga pret:
✔ karstumu
✔ sausumu -
Vidēji izturīga pret aukstumu (labāk piemērota siltākam reģionam, bet var audzēt arī Latvijā)
-
Labi aug vidēji vieglās, auglīgās augsnēs
-
Nepatīk pārmērīgs mitrums
Ražība
-
No 1 m²: 1–1.5 kg
-
Ražība stabila, atkarīga no mitruma režīma
Uzglabāšana
-
Uzglabāšanas ilgums: 6–8 mēneši
-
Zaudē maz aromāta ilgstošas glabāšanas laikā