Ziemas ķiploki "GERMAN EXTRA HARDY"

Allium sativum var ophioscorodon subvar porcelain

   

German Extra Hardy ir viena no populārākajām ziemeļu klimatam piemērotajām cietkātu (hardneck) ķiploku šķirnēm, kas pazīstama ar savu izcilo ziemcietību, lielajām simetriskajām galvām un bagātīgo, tīro ķiploku garšu. Šī šķirne ir iecienīta gan dārzkopju, gan profesionālu audzētāju vidū, jo nodrošina stabilu ražu arī ļoti aukstos ziemas apstākļos.

Garša ir asa, bet ne pārlieku agresīva — ar patīkamu salduma noti un spēcīgu aromātu. Pateicoties augstajam eļļas un sulas saturam, German Extra Hardy ir lieliska izvēle svaigam patēriņam, marinēšanai un termiskai apstrādei.


Vēsture

German Extra Hardy izcelsme meklējama Vācijas un ASV selekcijas līnijās, kur Porcelain grupas ķiploki tika audzēti īpaši aukstiem reģioniem. Šķirne kļuva populāra 20. gs. otrajā pusē Ziemeļamerikā, kur tā ātri ieguva reputāciju kā viens no visizturīgākajiem ziemas ķiplokiem.

Drīz vien šī šķirne izplatījās Kanādā, Skandināvijā un Austrumeiropā, kur audzētāji to novērtēja par lielajām galvām, lielajām daivām un fantastisko ziemcietību. Vairākās valstīs German Extra Hardy kļuvusi par standarta salīdzinājuma šķirni ziemas ķiploku grupā.

Apraksts

Tips: cietkātu (hardneck), Porcelain grupas šķirne
Veģetācijas periods: vidējs (ziemas ķiploks)
Galvas izmērs: ļoti lielas, 55–75+ mm
Daivu skaits: 4–6 ļoti lielas, gaļīgas daivas
Miziņas krāsa: balta, spīdīga, dažreiz ar sudrabotu nokrāsu
Daivu krāsa: krēmīgi balta
Garša: asa, tīri ķiplokaina, ar maigu salduma noti
Aromāts: spēcīgs, noturīgs
Ziemcietība: izcila – viena no labākajām ziemeļu klimatos
Augsnes prasības: dod priekšroku irdenai, barības vielām bagātai augsnei
Ražība: augsta, vienmērīga raža
Uzglabāšana: ļoti laba — līdz 8–10 mēnešiem
Izturība pret slimībām: laba tolerance pret aukstumu, mitrumu, sakņu slimībām