Ziemas ķiploki "PSKEM"

Allium sativum var ophioscorodon subvar marbled purple stripe

Pskem ir sena, Centrālāzijas izcelsmes cieto (hardneck) ķiploku šķirne, kas izceļas ar īpaši spēcīgu aromātu, lielām daivām un izcilu izturību pret karstumu un sausumu. Ķiploki parasti ir balti ar maigu violetu nokrāsu, bet daivas – stingras, sulīgas un bagātīgi aromātiskas.

Pskem ir ļoti iecienīts gan profesionālajā gastronomijā, gan lauksaimniecībā, jo tas labi pielāgojas dažādiem klimatiskajiem apstākļiem, veido kvalitatīvus, vienmērīgus sīpolus un pieprasīts tirgos eksotiskās izcelsmes dēļ.

Vēsture

Pskem (nosaukts pēc Pskem ielejas Uzbekistānā) ir viena no senākajām Centrālāzijas ķiploku vietējām līnijām. Tā izveidojusies dabiskās selekcijas rezultātā kalnainos un sausos reģionos, kur vietējie zemnieki gadsimtiem ilgi atlasīja augus ar:

  • labāku sausuma un karstuma izturību,

  • mazāku slimību jutību,

  • spēcīgāku garšu un lielām daivām.

  1. gadsimta beigās Pskem nonāca Rietumeiropas un ASV kolekcionāru aprindās, kur ātri ieguva atzinību kā ļoti aromātisks, izturīgs un stabils cietais ķiploks. Mūsdienās Pskem tiek uzskatīts par vienu no vērtīgākajiem Centrālāzijas ģenētiskajiem resursiem ķiploku selekcijā.

Apraksts


ParametrsVērtība
TipsCietais ķiploks (Hardneck)
GrupaCentrālāzijas / Marbled Purple Stripe tipa
Izmērs55–80 g (labos apstākļos līdz 100 g)
Daivu skaits6–10 lielas daivas
Mizojuma krāsaBalta ar violetu/sudrabainu rakstu
Daivu krāsaBāli dzeltena vai balta
GaršaIntensīva, pikanta, augstu ēterisko eļļu koncentrācija
Veģetācijas periodsVidēji agrs (90–100 dienas)
ZiemcietībaLaba, pielāgojusies kontinentālam klimatam
Noturība pret karstumuĻoti augsta
UzglabāšanāsVidēja–laba (5–7 mēneši)
RažībaVidēja līdz augsta atkarībā no augsnes kvalitātes
Piemērotākā augsneVieglas, auglīgas, labi drenētas augsnes

Pskem – sena Centrālāzijas cieto ķiploku šķirne ar spēcīgu aromātu, lielām daivām un izcilu izturību pret karstumu. Ideāli piemērota audzēšanai un gastronomijai. Iepazīstiet kvalitāti un unikālu garšu!