Ziemas ķiploki "SHATILI"

Allium sativum var ophioscorodon subvar glazed purple stripe

   

Shatili ir izcila cietkātu (hardneck) ķiploku šķirne no Kaukāza reģiona, pazīstama ar savu raksturīgo violeti raibu mizojumu un ļoti koncentrēto, spēcīgo garšu. Tā ir šķirne, kas izceļas ar lielām, stingrām daivām un dekoratīvām, skaistām galviņām, padarot to populāru gan profesionālām saimniecībām, gan tirgotājiem, kas piedāvā premium klases stādmateriālu.

Shatili garša ir spēcīga, asa un noturīga, kas to padara lielisku marinādēm, termiskai apstrādei un kulinārijai, kur nepieciešams izteikts aromāts. Šķirne ir ļoti izturīga pret aukstumu un slimībām, tāpēc tā sevi labi pierādījusi arī Baltijas klimatā.

Vēsture

Shatili ķiploks nāk no Kaukāza kalnu reģiona Gruzijā, īpaši no kalnainās Tushetijas/Hevsuretijas teritorijas, kur tas gadsimtiem audzēts kā izturīga, tradicionāla pārziemojošā šķirne. Tā nosaukta pēc vēsturiskā ciema Shatili, kas slavens ar savām senajām akmens dzīvojamajām torņveida celtnēm.
Šķirne izplatījās Eiropā 20. gadsimta beigās, kad tika ievestas vairākas Kaukāza cietkātu līnijas, kas izcēlās ar augstu sala un slimību izturību. Mūsdienās Shatili ir ļoti iecienīta bioloģiskajās saimniecībās un stādmateriāla tirgū.


Apraksts

ParametrsVērtība
TipsCietkātu (hardneck)
GrupaPorcelain / Purple Stripe (dažādas līnijas, visbiežāk Purple Stripe)
Galviņas izmērsVidēji liels līdz liels (50–70 mm)
KrāsaBalti–violets, raibs ārējais apvalks
Daivu skaits6–10 lieli, viegli mizojamas daivas
GaršaĻoti asa, spēcīga, aromātiska
AromātsIntensīvs, sildošs
Nogatavošanās laiksVidēji agrīns–vidējs
ZiemcietībaĻoti augsta (piemērota aukstam klimatam)
Slimību izturībaĻoti laba pret sakņu puvēm un sēnēm
RažībaVidēja–augsta cietgalvju grupā
Glabāšanās spēja6–8 mēneši
ZiedkātsVeido (hardneck)
Piemērotākā augsneVidēji smaga, auglīga, pH 6.5–7.2
LietojumsKulinārija, marinādes, sēklas materiāls, tirgus produkcija