Ziemas ķiploki "Slovēnijas", jeb "Slovenian"

“Slovenian” ieņem 7.–9. vietu ķiploku garšas skalā un 1.–2. vietu asuma skalā.

Allium sativum var ophioscorodon

Slovenian ir izcilacietkātu (hardneck) ķiploku šķirne, kas nāk no Slovēnijas kalnainajiem reģioniem un ir pazīstama ar stabilu ziemcietību, izcilu garšu un dekoratīvu violeti svītrainu mizojumu. Šķirne veido lielas, smagas galviņas ar 7–12 izteikti veidotām daivām, kas ir viegli mizojamas un ļoti aromātiskas.

Garša ir spēcīga, asa un noturīga, ar nelielu saldenu pēcgaršu — ideāli piemērota gaļas ēdieniem, ceptiem dārzeņiem, marinādēm un ēdieniem, kuros nepieciešama izcelta ķiploka nots.

Slovenian ir populāra gan mājas dārzos, gan profesionālās saimniecībās, pateicoties augstai ražībai un labām glabāšanās īpašībām.

Vēsture

Slovenian ķiploks nāk no Slovēnijas Alpu reģioniem, kur to tradicionāli audzēja mazās kalnu saimniecībās. Pateicoties aukstuma izturībai un spējai dot ražu sarežģītos klimatiskajos apstākļos, šķirne kļuva par populāru vietējo garšaugu. 20. gadsimta beigās kolekcionāri un agronomi to ieviesa Eiropas un Ziemeļamerikas sēklu tirgū, kur tas ieguva reputāciju kā uzticams, videi izturīgs un garšas ziņā izcils cietkātu ķiploks.

Apraksts 

ParametrsVērtība
TipsCietkātu (hardneck)
GrupaPurple Stripe (visbiežāk), dažkārt Marbled Purple Stripe
Galviņas izmērsLiels (55–75 mm)
KrāsaBalti–violets, svītrains apvalks
Daivu skaits7–12 lielas, simetriskas daivas
GaršaAsa, izteikta, aromātiska
Nogatavošanās laiksVidēji agrīns
ZiemcietībaĻoti augsta (piemērota Ziemeļeiropai)
Slimību izturībaĻoti laba pret sakņu puvēm, vidēji laba pret sēņslimībām
RažībaVidēja līdz augsta
Glabāšanās spēja6–7 mēneši
ZiedkātsVeido (hardneck)
Augsnes prasībasAuglīga, labi drenēta augsne, pH 6.5–7.4
LietojumsKulinārija, tirgus produkcija, stādmateriāls