Ziemas ķiploki "Transilvānijas", jeb "Transylvanian"

Allium sativum var sativum ssp artichoke

Transylvanian ir sena un ļoti aromātiska cietkātu (hardneck) ķiploku šķirne, kas izceļas ar izteikti bagātīgu, asu garšu un augstu ēterisko eļļu saturu. Šķirne veido vidēja izmēra līdz lielas galviņas ar 6–10 masīvām, rūpīgi sakārtotām daivām un spilgti violetu vai svītrainu čaulu.

Transilvanian ir pielāgota vēsiem klimatiem, ļoti izturīga pret ziemas saliem un piemērota arī audzēšanai Baltijā. Šķirne ir slavena kulinārijā, jo tās spēcīgais, noturīgais aromāts ir īpaši pieprasīts mērču, marināžu, fermentācijas un dažādu pikantu ēdienu pagatavošanā.

Vēsture

Transylvanian ir vēsturiski bagāta, seno Eiropas kalnu reģionu šķirne, kas cēlusies Transilvānijas apkaimē (mūsdienu Rumānija). Reģions gadsimtiem ir slavens ar kvalitatīviem ķiplokiem, un šī šķirne ilgi tika audzēta kā vietējais tautas selekcijas produkts. Transilvanian Eiropas rietumos kļuva populārs 20. gadsimta beigās, kad kolekcionāri atklāja tā izcilo aromātu un spēju izdzīvot bargās ziemās. Mūsdienās tā ir iecienīta nišas šķirne, ko novērtē gan gardēži, gan amatieru dārznieki.

Apraksts

ParametrsVērtība
TipsCietkātu (hardneck)
GrupaRocambole / Purple Stripe tipa variācija
Galviņas izmērsVidējs – liels (45–65 mm)
Mizas krāsaBalta ar violetiem vai rozā svītrojumiem
Daivu skaits6–10 lielas daivas
GaršaĻoti asa, intensīva, ar bagātīgu aromātu
Nogatavošanās laiksVidējs–vēls
ZiemcietībaĻoti augsta
Slimību izturībaIzteikta izturība pret sakņu slimībām un sēņu infekcijām
RažībaVidēji augsta
Glabāšanās spēja5–7 mēneši
ZiedkātsVeido
Augsnes prasībasBarības vielām bagāta, labi drenēta augsne
LietojumsSvaiga kulinārija, fermentācija, marinādes, spēcīga aromāta ēdieni