Ziemas ķiploki "Transilvānijas", jeb "Transylvanian"
Allium sativum var sativum ssp artichoke
Transylvanian ir sena un ļoti aromātiska cietkātu (hardneck) ķiploku šķirne, kas izceļas ar izteikti bagātīgu, asu garšu un augstu ēterisko eļļu saturu. Šķirne veido vidēja izmēra līdz lielas galviņas ar 6–10 masīvām, rūpīgi sakārtotām daivām un spilgti violetu vai svītrainu čaulu.
Transilvanian ir pielāgota vēsiem klimatiem, ļoti izturīga pret ziemas saliem un piemērota arī audzēšanai Baltijā. Šķirne ir slavena kulinārijā, jo tās spēcīgais, noturīgais aromāts ir īpaši pieprasīts mērču, marināžu, fermentācijas un dažādu pikantu ēdienu pagatavošanā.
Vēsture
Transylvanian ir vēsturiski bagāta, seno Eiropas kalnu reģionu šķirne, kas cēlusies Transilvānijas apkaimē (mūsdienu Rumānija). Reģions gadsimtiem ir slavens ar kvalitatīviem ķiplokiem, un šī šķirne ilgi tika audzēta kā vietējais tautas selekcijas produkts. Transilvanian Eiropas rietumos kļuva populārs 20. gadsimta beigās, kad kolekcionāri atklāja tā izcilo aromātu un spēju izdzīvot bargās ziemās. Mūsdienās tā ir iecienīta nišas šķirne, ko novērtē gan gardēži, gan amatieru dārznieki.
Apraksts
| Parametrs | Vērtība |
|---|---|
| Tips | Cietkātu (hardneck) |
| Grupa | Rocambole / Purple Stripe tipa variācija |
| Galviņas izmērs | Vidējs – liels (45–65 mm) |
| Mizas krāsa | Balta ar violetiem vai rozā svītrojumiem |
| Daivu skaits | 6–10 lielas daivas |
| Garša | Ļoti asa, intensīva, ar bagātīgu aromātu |
| Nogatavošanās laiks | Vidējs–vēls |
| Ziemcietība | Ļoti augsta |
| Slimību izturība | Izteikta izturība pret sakņu slimībām un sēņu infekcijām |
| Ražība | Vidēji augsta |
| Glabāšanās spēja | 5–7 mēneši |
| Ziedkāts | Veido |
| Augsnes prasības | Barības vielām bagāta, labi drenēta augsne |
| Lietojums | Svaiga kulinārija, fermentācija, marinādes, spēcīga aromāta ēdieni |