Ziemas ķiploki "UZBEK TURBAN", jeb "UZBEKU TURBĀNS"

Allium sativum var sativum ssp artichoke subvar turban

Uzbek Turban ir sena, Vidusāzijas izcelsmes softneck ķiploku šķirne, kas izceļas ar ļoti agru nogatavošanos, izteiksmīgu aromātu un dekoratīvu violetu krāsojumu. Lai gan nosaukums "Turban" tradicionāli tiek lietots arī hardneck grupā, Uzbek Turban dārzkopju praksē tiek klasificēts kā mīkstais (softneck) ķiploks, kas neveido ziedkātu, taču saglabā skaisto violeto mizas toni, kas raksturīgs Vidusāzijas ķiplokiem.

Galvas ir vidēji lielas, veido 10–16 daivas, ar spilgti violetām vai svītrainām ārējām lapām. Garša ir asa, silta un nedaudz saldena pēcgaršā, kas padara šo šķirni piemērotu gan svaigai lietošanai, gan ēdieniem ar Austrumu akcentu. Šķirne labi panes karstumu un sausumu, vienlaikus nodrošinot labu ražu arī mērenā klimatā.

Vēsture

ieki sausā stepju klimatā. Tradicionāli selekcionēts kā agrīns, ilgi uzglabājams softneck ķiploks, tas bija izplatīts tirgos kopš Zīda ceļa laikiem.
Eiropā šķirne kļuva populāra tikai 20. gadsimta beigās, kad tai pievērsa uzmanību dārzkopji un gourmet restorāni intensīvās garšas un skaistā violeta mizas dēļ.

Šodien Uzbek Turban tiek uzskatīts par vienu no interesantākajiem Vidusāzijas mīkstajiem ķiplokiem, īpaši dēļ agrīnas ražas un ilga glabāšanas termiņa.

Apraksts

Tips: Softneck (mīkstkāta ķiploks)
Izcelsme: Uzbekistāna / Vidusāzija
Galvas izmērs: 45–65 mm
Daivu skaits: 10–16 mazas un vidējas daivas
Daivu krāsa: balta vai krēmīga, ar violetu ārējo apvalku
Garša: asa, aromātiska, ar vieglu saldenu pēcgaršu
Ziedkāts: neveido (softneck)
Nogatavošanās laiks: agrs
Ražība: augsta
Izturība pret sausumu: izcila
Izturība pret salu: vidēja
Uzglabāšana: ļoti laba – līdz 8–10 mēnešiem (softneck priekšrocība)
Piemērots klimatam: silts, saulains, bet veiksmīgi aug arī mērenos reģionos
Izmantošana: svaigam patēriņam, Vidusāzijas ēdieniem, ceptiem un sautētiem ēdieniem

Uzbek Turban ir sena Vidusāzijas softneck ķiploku šķirne, kas izceļas ar agru nogatavošanos, ilgu uzglabāšanu un skaistu violetu krāsojumu. Tā veido 10–16 daivas ar izteikti aromātisku, asu garšu un labi pielāgojas karstiem vai sausiem apstākļiem. Uzbek Turban ir ideāls ēdieniem, kuros nepieciešams izteikts ķiploka aromāts, un to augstu novērtē gan dārzkopji, gan kulinārijas meistari.