Ziemas ķiploki "Wild Fire", jeb "Mežonīgais uguns"

Allium sativum var ophioscorodon subvar Asiatic

   

Wild Fire ir viena no izteiksmīgākajām cietkātu (hardneck) ķiploku šķirnēm, kas pazīstama ar savu sprādzienveidīgi aso garšu, īpaši intensīvo aromātu un sarkani violetajām daivu apvalku krāsām. Šķirne vizuāli ir ļoti pievilcīga: galvas ir vidēji lielas, ar kontrastējošām baltām un rozīgi violetām mizām.

Wild Fire ķiploki tiek iecienīti gan svaigā veidā, gan gatavošanā — tie saglabā savu asumu arī pēc termiskās apstrādes. Šī šķirne ir izturīga pret aukstumu un labi piemērota Ziemeļeiropas klimatam.

Vēsture

Wild Fire šķirne radusies mazo selekcionāru un ķiploku entuziastu vidū ASV, kur tā tika izveidota kā īpaši asas garšas līnija no Purple Stripe tipa ķiplokiem. Šķirne savu nosaukumu ieguva tieši dēļ “ugunīgās” garšas intensitātes. Pēdējo 15–20 gadu laikā Wild Fire izplatījās amatieru un profesionālu ķiploku audzētāju vidū Ziemeļamerikā, bet vēlāk arī Eiropā, kur to novērtē par augsto ziemcietību un efektīgo vizuālo izskatu.

Apraksts

ParametrsVērtība
TipsCietkātu(hardneck)
GrupaPurple Stripe / Marbled varianti
IzcelsmeASV selekcija (mazo saimniecību līnija)
Galviņas izmērsVidējs (50–65 mm)
Mizas krāsaBalta ar izteiktiem violetiem svītrojumiem
Daivu skaits6–10 lielas daivas
GaršaĻoti asa, "dedzinoša", noturīga
AromātsIntensīvs, pikants
Nogatavošanās laiksVidēji agrs
ZiemcietībaĻoti laba
Sausuma panesamībaVidēji augsta
Slimību izturībaLaba pret augsnes sēnēm un puvēm
RažībaVidēji augsta
Glabāšanās spēja6–8 mēneši
ZiedkātsVeido
Augsnes prasībasIrdena, labi drenēta augsne
LietojumsPikanti ēdieni, gaļas marinādes, fermentācija, svaigā kulinārija

Wild Fire ir hardneck ķiploku šķirne, kas izceļas ar sprādzienveidīgi aso garšu un skaisto violeti svītraino izskatu. Šī šķirne labi pielāgojas vēsākam klimatam, padarot to par lielisku izvēli Ziemeļeiropas audzētājiem. Galvas ir vidēji lielas, ar 6–10 izteikti aromātiskām daivām, kas saglabā savu intensitāti arī gatavošanas procesā. Wild Fire ir ideāls risinājums pikantu ēdienu cienītājiem, marinādēm un ēdieniem, kuros nepieciešama spēcīga, noturīga ķiploku garša.