Ziemas ķiploku šķirne "GERMIDOUR"
Allium sativum var sativum ssp silverskin subvar creole
Germidour ir populāra franču ziemas ķiploku šķirne, ko iecienījuši gan mājražotāji, gan profesionāli dārzkopji. Šķirne veido lielas, glītas, vienmērīgas galviņas ar maigu, patīkamu garšu un vieglu aromātu.
Pateicoties agrīnai attīstībai un labam izturības līmenim, Germidour nodrošina stabilu un kvalitatīvu ražu dažādos klimatiskajos apstākļos.
Lieliska izvēle tiem, kas vēlas ražīgu, skaistu un uzticamu ziemas ķiploku šķirni ar maigāku garšu – ideāli piemērota gan svaigai lietošanai, gan kulinārijai.
Vēsture
Germidour ir viena no zināmākajām Francijas izcelsmes mīkstkātu (softneck) ķiploku šķirnēm, radīta 20. gadsimta otrajā pusē Francijas dienvidrietumu selekcijas centros. Tā tika izveidota, lai nodrošinātu agru, ražīgu un lielgalvju ķiploku komercražošanai ar teicamu glabāšanās spēju. No Francijas tā ātri izplatījās Lielbritānijā, Spānijā un pēc tam arī Centrāleiropā un Baltijas valstīs, kļūstot par vienu no visbiežāk audzētajām mīkstgalvju šķirnēm komerciālajos saimniecībās.
Mūsdienās Germidour tiek uzskatīta par vienu no stabilākajām un uzticamākajām agrīnām Eiropas šķirnēm, īpaši iecienīta dārzkopības veikalos un profesionālajā ražošanā.
APRĀKSTS
Vispārīgā informācija
-
Veids: Ziemas ķiploki, mīkststumbra (softneck) tips, neveido vai ļoi reti veido ziedkātus
-
Sugas tips: Allium sativum
-
Izcelsme: Francija
-
Agrīnums: Agrīna šķirne
Galviņas un daivas
-
Galviņas izmērs: Vidējas līdz lielas
-
Forma: Apaļas, regulāras, klasiska izskata
-
Krāsa: Balta vai gaiši krēmīga ar vieglu violetu nokrāsu
-
Daivu skaits: 8–14 vidēja izmēra daivas
Garša un aromāts
-
Maiga, patīkama garša
-
Aromāts viegls, neuzbāzīgs
-
Lieliski piemērots svaigai ēdienu gatavošanai, cepšanai un maigākiem kulinārijas ēdieniem
Audzēšana un agronomiskās īpašības
-
Ražas laiks: Jūnija beigas – jūlija sākums (agrāk nekā citi ziemas ķiploki)
-
Uzglabāšana: 4–6 mēneši
-
Ziemcietība: Laba, piemērota mērenam un aukstam klimatam
-
Izturība:
-
Izturība pret puvēm – vidēja
-
Nepieciešama laba drenāža
nepieciešama laba ventilācija žāvējot
-
Stādīšana
-
Stādīšanas laiks: Septembris–novembris
-
Stādīšanas dziļums: 4–6 cm
-
Attālums starp daivām: 10 cm
-
Rindu attālums: 25–30 cm
-
Augsne:
-
Viegls līdz vidēji smags māls, labi drenēts
-
Bagātināts ar organiskām vielām
-
Optimālais pH: 6.5–7.0
-
Šķirnes galvenās priekšrocības
-
Agrīna un ražīga šķirne
-
Lielas un vizuāli pievilcīgas galviņas
-
Maiga garša — piemērota plašam kulinārijas pielietojumam
-
Paredzama, stabila raža
-
Lieliski piemērota arī iesācējiem