Ziemas ķiploki "GUATEMALAN IKEDA"

Allium sativum var sativum ssp silverskin subvar creole

Guatemalas Ikeda ir eksotiska ziemas ķiploku šķirne ar īpaši lielām, gaļīgām daivām un izteiksmīgu, piesātinātu garšu. Šī šķirne izceļas ar dekoratīvi violeti svītrainām galviņām, augstu ražību un ļoti labu pielāgošanās spēju dažādiem klimatiskajiem apstākļiem.

Pateicoties spēcīgajam aromātam un lielajām, viegli mizojamām daivām, Guatemalas Ikeda ir iecienīta gan profesionālajos dārzos, gan kulinārijā.
Ideāla izvēle tiem, kas vēlas lielu galviņu, izturīgu un vizuāli pievilcīgu šķirni ar spēcīgu garšas raksturu.

Vēsture

Guatemalas Ikeda ir ekzotiskas izcelsmes cietkātu ķiploku šķirne, kas radusies Centrālamerikā, īpaši Gvatemalā, kur vietējās saimniecības jau gadu desmitiem audzē lokālās ķiploku līnijas augstos kalnu rajonos. Šķirne tiek saistīta ar nelielām ģimenes saimniecībām, kas kopš 20. gadsimta vidus selekcionēja spēcīga aromāta un karstā klimata izturīgas līnijas.

Nosaukuma “Ikeda” izcelsme ir saistīta ar ķiploka ieviešanu tirgū starp Amerikas un Japānas agronomiem, kas palīdzēja šķirni standartizēt un nodot tālāk starptautiskajā apritē. Šis nosaukums kļuva par atšķirības zīmi konkrētai Gvatemalas kalnu populācijai, kas izcēlās ar:

  • bagātīgu, asu garšu,

  • īpaši stingrām, purpura tonētām galviņām,

  • izcilu pielāgošanos karstam un mitram klimatam.

No Gvatemalas šķirne lēnām izplatījās uz Ziemeļameriku, kur to sāka audzēt entuziasti, bet Eiropā tā nonāca tikai 21. gadsimta sākumā, kļūstot par retu un kolekcionāru iecienītu šķirni.

Mūsdienās Gvatemalas Ikeda tiek uzskatīta par eksotisku un maz izplatītu ķiploku, kuru augstu vērtē garšas spēka un dekoratīvo purpura toņu dēļ.

APRĀKSTS 

Vispārīgā informācija

  • Veids: Ziemas ķiploki, cietstumbra tips (hardneck)

  • Sugas tips: Allium sativum var. ophioscorodon

  • Izcelsme: Centramerika / tropu–subtropu līnijas adaptācija

  • Piemērotība: Latvijai piemērota, laba ziemcietība

Galviņas un daivas

  • Galviņas izmērs: 60–90 g (ļoti liela šķirne)

  • Forma: Regulāra, masīva

  • Krāsa: Balta ar violetiem vai zilgani violetiem svītrojumiem

  • Daivu skaits: 5–8 lielas daivas

  • Miziņa: Bieza, stingra — piemērota ilgākai uzglabāšanai

  • Daivu forma: Lielas, slaidas, viegli mizojamas

Garša un aromāts

  • Garša: Spēcīga, intensīva, nedaudz ass pikantums

  • Aromāts: Spēcīgs, labi izteikts

  • Piemērots: Gaļas ēdieniem, marinādēm, pikantām mērcēm, cepšanai

Audzēšana un agronomiskās īpašības

  • Ražas laiks: Jūlija vidus–beigas

  • Uzglabāšana: 6–8 mēneši

  • Ziemcietība: Augsta

  • Slimību izturība:

    • ļoti laba izturība pret puvēm

    • laba noturība pret sēnīšu infekcijām

Stādīšana

  • Stādīšanas laiks: Oktobris–novembris

  • Stādīšanas dziļums: 6–8 cm

  • Attālums starp daivām: 10–12 cm

  • Rindu attālums: 25–30 cm

  • Augsnes prasības:

    • auglīga, ne pārāk smaga augsne

    • labi drenēta

    • optimālais pH: 6.5–7.2

  • Vietas izvēle: Saulaina, vēja labi vēdināta vieta

Šķirnes galvenās priekšrocības

  • Ļoti lielas, efektīgas galviņas

  • Spēcīgs, kulināri bagātīgs aromāts

  • Augsta ziemcietība

  • Laba ražība un stabilitāte

  • Ļoti pievilcīgs izskats (violets tonējums)

  • Piemērota ilgākai uzglabāšanai


PIRKT