Ziemas ķiploki "KOREJIEŠU SARKANIE, jeb KOREAN RED"
Allium sativum var sativum ssp asiatic
Ziemas ķiploki “Korean Red” - Augsta kvalitāte un bagātīga garša
Ziemas ķiploki "Korean Red" ir viena no populārākajām ķiploku šķirnēm, kas pazīstama ar savu intensīvo aromātu un augsto uzturvērtību. Šie ķiploki ir lieliski piemēroti gan kulinārijai, gan arī kā dārza audzējamais augs. “Korean Red” ķiploki ir lielisks produkts cilvēkiem, kas novērtē organiskos un dabiskos pārtikas produktus. To spēcīgā garša un īpaši bagātīgais aromāts padara tos par ideālu izvēli ēdieniem, kur nepieciešams pievienot papildu garšu.
Šī šķirne ir piemērota arī audzēšanai ziemas apstākļos, jo tā ir izturīga pret aukstumu un sniegu. Tā ir ideāla izvēle tiem, kas vēlas izaudzēt veselīgus ķiplokus savā dārzā. Korean Red ķiploki ir bagāti ar antioksidantiem, vitamīniem un minerālvielām, kas palīdz uzlabot veselību un stiprināt imūnsistēmu.
Vēsture
Korean Red ir viena no vecākajām un tradicionālākajām Korejas cietkātu ķiploku šķirnēm. Tās izcelsme meklējama Korejas pussalā, kur ķiplokus audzē jau vairāk nekā tūkstoš gadus, īpaši kalnainajos reģionos ar aukstām ziemām un karstām vasarām. Šajos apstākļos izveidojās šķirnes raksturīgās īpašības — izcila sala izturība, spēcīga garša un koši purpura krāsa.
Nosaukums “Red” saistīts ar purpura–sarkanajiem mizas toņiem, kas vēsturiski tika uzskatīti par kvalitātes un veselīguma rādītāju Korejas virtuvē un medicīnā. Šī šķirne bieži izmantota kimči, ārstnieciskajos novārījumos un tonikos, tāpēc Korejā tā ieguva arī kulturālu nozīmi.
-
gadsimta otrajā pusē, pieaugot interesēm par Āzijas kulināriju un eksotiskām šķirnēm, Korean Red nonāca ASV un Kanādā, kur kļuva iecienīta bioloģiskajās saimniecībās un hobija audzētāju lokā. Eiropā tā sāka parādīties tikai 21. gadsimta sākumā, galvenokārt specializētos selekcionāru un retu šķirņu kolekciju dārzos.
Mūsdienās Korean Red ir atzīta par vienu no pikantākajām un aromātiskākajām Āzijas cietgalvju līnijām ar lielisku piemērotību aukstiem klimatiskajiem apstākļiem.
Galvenās iezīmes:
-
Intensīvs garšas un aromāta profils
-
Lieliska izturība pret aukstumu un ziemas apstākļiem
-
Bagāti ar vitamīniem un minerālvielām
-
Ideāli piemēroti gan ēdiena gatavošanai, gan dārza audzēšanai
Apraksts
-
Botāniskais nosaukums: Allium sativum
-
Sēklas: Vidēja izmēra ķiploku daiviņas ar sarkanu mizu
-
Audzēšanas sezona: Ziemas ķiploki – sējas laiks rudenī (no septembra līdz novembrim)
-
Ražas novākšana: Pavasarī vai vasaras sākumā (jūnijs-jūlijs)
-
Izmērs un izskats: Lielas, biezas ķiploku galviņas ar 6–10 daiviņām
-
Garša: Spēcīga, asāka nekā daudzām citām šķirnēm, ar nedaudz saldāku pēcgaršu
-
Izturība pret slimībām: Augsta izturība pret pelēko puvi un citām ķiploku slimībām
-
Izcelsme: Koreja
-
Pielietojums: Piemēroti gan kulinārijai (sautēšanai, marinēšanai), gan kā dabiskas antibiotikas, kas palīdz uzlabot imunitāti
-
Audzēšanas nosacījumi: Jānodrošina labi drenēta augsne, kas ir bagāta ar organiskajām vielām. Ķiplokiem nepieciešama saules gaisma un aukstuma periods (zem -5°C līdz -10°C).
-