Ziemas ķiploki "Siberian", jeb "Sibirijas"

Allium sativum var ophioscorodon subvar marbled purple stripe

Siberian ir sena cietkātu (hardneck) ziemas ķiploku šķirne, kas izcēlusies no Sibīrijas reģiona un kļuvusi ļoti populāra aukstos un mērenos klimatos visā pasaulē. Tā ir īpaši piemērota Latvijai, jo izceļas ar izcilu ziemcietību un spēju veidot lielas, smagas galviņas arī skarbākos laika apstākļos.

Siberian, jeb Sibirijas ķiploki atpazīstami pēc daudzslāņainas, krēmīgi baltas mizas ar vieglu rozīgu toni un ļoti lieliām daivām. Garša ir maiga sākumā, bet ar izteikti pikantu, sildošu pēcgaršu, kas raksturīga Sibīrijas ķiplokiem. Šķirne ideāli piemērota gan svaigai lietošanai, gan termiskajai apstrādei un konservēšanai.

Vēsture

Siberian ir sena, dabiskas izcelsmes cieto (hardneck) ķiploku šķirne, kuras saknes meklējamas Krievijas un Rietumsibīrijas aukstajos reģionos. Tradīcija vēsta, ka šie ķiploki auguši kā savvaļas vai pussavvaļas formas Sibīrijas ciematos, kur vietējie iedzīvotāji gadsimtiem ilgi atlasīja augus ar labāku ziemcietību un izturību pret ekstremālām temperatūrām.

Šķirne plašāku starptautisku atpazīstamību ieguva 20. gadsimta otrajā pusē, kad to no Krievijas uz Aļasku un Ziemeļameriku nogādāja imigranti un dārzkopības entuziasti. Tur Siberian kļuva par vienu no pamata cieto ķiploku līnijām, kas palīdzēja aizsākt Purple Stripe / Marbled Purple Stripe grupas popularitāti ASV.

Pateicoties savam izcilajam pielāgošanās spējam aukstumam, lielajām daivām un maigajai, nedaudz saldenajai garšai, Siberian ātri izplatījās Eiropā un Baltijas valstīs. Šodien tā tiek uzskatīta par vienu no klasiskākajām un izturīgākajām ziemeļu cieto ķiploku šķirnēm.

Apraksts 

ParametrsRaksturojums
TipsCietkātu (hardneck) ziemas ķiploks
Galviņas izmērsVidēji liels–liels (50–70 mm)
Daivu skaits4–7 lielas daivas
KrāsaBalta ar gaiši rozīgu toni
GaršaMaiga sākumā, ar karstu pēcgaršu
AromātsSpēcīgs, sildošs
Nogatavošanās laiksVidējs
ZiemcietībaĻoti augsta (iztur līdz –30°C)
Slimību izturībaLaba pret sēnīšu slimībām
RažībaLaba un stabila dažādos apstākļos
Glabāšanās ilgums5–6 mēneši
Veido ziedkātu
Augsnes prasībasAuglīga, viegla, labi drenēta augsne
PielietojumsUniversāls – kulinārija, konservi, svaigam patēriņam