Ziemas ķiploki "Siberian violet", jeb "Sibīrijas violetais"


Allium sativum var ophioscorodon subvar marbled purple stripe

Siberian Violet ir viena no visizturīgākajām cietkāta (hardneck) ķiploku šķirnēm, kas izcili piemērota aukstam klimatam un sarežģītiem augšanas apstākļiem. Tā veido skaistas, kompaktas galviņas ar raksturīgu violetu dzīslojumu un lielām, sulīgām daivām.

Šķirne ir slavena ar savu bagātīgo, asu garšu, ļoti augstu ēterisko eļļu saturu un izcilu ziemcietību — tā spēj pārciest pat ekstremālus salus, kas to padara īpaši piemērotu Latvijai un ziemeļu reģioniem.

Vēsture

Siberian Violet ir ziemeļu izcelsmes cietais (hardneck) ķiploks, kura saknes meklējamas Sibīrijas un Krievijas austrumu reģionos. Tā ir viena no tradicionālajām violetajām līnijām, kas gadsimtiem ilgi tika audzēta mazās lauku saimniecībās ļoti skarbos klimatiskajos apstākļos.

Vietējie zemnieki paaudžu garumā atlasīja stādāmo materiālu ar:

  • labāko ziemcietību,

  • spēcīgāko violetumu,

  • lielākām un sausumizturīgākām daivām,

  • mazāku jutību pret slimībām aukstā klimatā.

Rezultātā izveidojās stabila, sīksta un dekoratīva līnija, kas vēlāk ieguva nosaukumu Siberian Violet.

  1. gadsimta beigās šķirni uz Ziemeļameriku un Eiropu atveda dārzkopības entuziasti, kuri meklēja aukstumizturīgus, ražīgus un vizuāli pievilcīgus cieto ķiploku veidus. Siberian Violet ātri ieguva atzinību, jo tā teicami pārziemo, dod lielus, violetus sīpolus un piedāvā maigi pikantu, sabalansētu garšu.

Mūsdienās tā ir viena no populārākajām ziemeļu violetās grupas šķirnēm Baltijas reģionā, Skandināvijā un ASV ziemeļos.

Galvenās īpašības

  • Tips: cietkāta (hardneck, īpaši izturīgs)

  • Krāsa: balta–violeta, izteikts pigmentējums

  • Daivas: 6–10 lielas, simetriskas, stingras

  • Garša: asa, intensīva, ar sildošu pēcgaršu

  • Aromāts: spēcīgs, augsts ēterisko eļļu līmenis

  • Izturība: izcila ziemcietība – pat līdz -35°C

  • Slimību tolerance: ļoti laba

  • Nogatavošanās: vidēji agrīna

  • Glabāšanās: 6–7 mēneši

Veģetācija

  • Veido ziedkātu

  • Ļoti spēcīga sakņu sistēma

  • Izturīgs pret ilgstošu mitrumu un aukstumu

Raža un uzglabāšana

  • Ražas laiks: jūlija vidus

  • Saglabāšanās: līdz 7 mēnešiem

  • Galviņas nezaudē krāsu un formu ilgstošas žāvēšanas laikā