Ziemas/vasaras ķiploku šķirne "Zhanub", jeb "ŽANUB"
Zhanub ir spēcīga, izturīga ziemas/vasaras agrīnā ķiploku šķirne, kas veido lielas, stingras galviņas ar skaistu violetu vai violeti baltu dzīslojumu. Tās ir izturīgas pret aukstumu, veido lielas simetriskas daivas un nodrošina stabilu ražu arī skarbākos apstākļos.
Šķirne izceļas ar ārkārtīgi spēcīgu, asu garšu, lielu ēterisko eļļu saturu un labu aromātu, kas saglabājas arī pēc ilgākas glabāšanas. “Zhanub” ir ļoti piemērota gan svaigam kulināram pielietojumam, gan termiskai apstrādei – sautējumiem, marinādēm, gaļas ēdieniem.
Tā ir lieliska izvēle gan ziemas stādīšanai, gan pavasara, jo veido spēcīgas saknes un ātri pielāgojas Latvijas klimatam.
Vēsture
Zhanub ir Centrālāzijas izcelsmes cieto (hardneck) ķiploku šķirne, kuras saknes meklējamas Uzbekistānas un Tadžikistānas dienvidu reģionos. Nosaukums “Zhanub” vairākās turku un persiešu valodās nozīmē “dienvidi”, kas atspoguļo tās ģeogrāfisko izcelsmi.
Vēsturiski šie ķiploki tika audzēti kalnu ielejās un sausajos, karstajos plato rajonos, kur vietējie zemnieki paaudžu garumā atlasīja augus ar:
-
exceptionālu izturību pret karstumu,
-
labu sausuma noturību,
-
agrīnu ražošanu,
-
spēcīgu, intensīvi pikantu garšu.
Tā izveidojās spēcīga un raksturīga līnija, kas vēlāk tika nosaukta par Zhanub.
-
gadsimta beigās, kad Rietumeiropā un Ziemeļamerikā pieauga interese par ekzotiskām, neparastām cieto ķiploku šķirnēm, Zhanub tika ievests selekcijas kolekcijās un ātri ieguva atpazīstamību. To īpaši novērtēja par izteiksmīgo garšu, ievērojamu violetumu un pielāgošanos gan karstam, gan mērenam klimatam.
Mūsdienās Zhanub tiek uzskatīts par vienu no vērtīgākajiem Centrālāzijas ģeogrāfiskajiem ķiploku genotipiem.
Apraksts
| Parametrs | Raksturojums |
|---|---|
| Tips | Cietgalvju (hardneck), ziemas |
| Galviņas izmērs | Vidēji liels līdz liels (50–65 mm) |
| Daivu skaits | 5–8 lielas |
| Krāsa | Balta ar violetiem vai rozīgiem svītrojumiem |
| Garša | Ļoti asa, intensīva, izteikts aromāts |
| Aromāts | Spēcīgs, ilgi saglabājas |
| Nogatavošanās | Agrīna |
| Ziemcietība | Ļoti augsta (–25°C līdz –30°C) |
| Slimību izturība | Laba pret sēnīšu slimībām un puvēm |
| Ražība | Augsta, stabila |
| Glabāšanās ilgums | 5–6 mēneši |
| Veido ziedkātu | Jā |
| Augsne | Vislabāk aug smilšmālās un labi drenētās auglīgās augsnēs |
| Pielietojums | Ēdieniem ar izteiktu garšu, svaigam patēriņam, žāvēšanai |
PIRKT
