Ziemas ķiploki "Žiemiai"

ŽIEMIAI ir Baltijas izcelsmes cietkāta (hardneck) ziemas ķiploku šķirne, kas izceļas ar ļoti labu ziemcietību, stabilu ražību un izteiktu, nedaudz asu garšu. Tā ir viena no šķirnēm, ko Baltijā audzē jau vairākas desmitgades, pateicoties tās spēju pārziemot arī pie -25°C līdz -30°C un veidot kvalitatīvas, lielas galviņas.
Galviņas parasti ir balti-violetas, kompakti veidotas, ar vienmērīgu daivu izvietojumu. Šķirne ir augstu novērtēta ganmājsaimniecībās, gan nelielās saimniecībās, kur nepieciešams izturīgs un nepārmērīgi prasīgs ķiploks.
Garša ir stipra, bet harmoniska, piemērota gan svaigam patēriņam, gan termiskajai apstrādei.
Vēsture
Šķirne Žiemiai ir izveidota un selekcionēta Lietuvā kā aukstumizturīga, uzticama ziemas ķiploku līnija, paredzēta audzēšanai reģionos ar bargām ziemām. Nosaukums “Žiemiai” tulkojumā nozīmē “ziemas” jeb “ziemcietīgais”, kas precīzi raksturo tās būtību. Tā tika plaši izplatīta 20. gadsimta beigās un 21. gadsimta sākumā lauksaimnieku vidū, kas meklēja stabilu, uzticamu šķirni Baltijas klimatam. Mūsdienās Žiemiai ir viens no populārākajiem ziemas ķiplokiem Lietuvā un Latvijas dienvidu daļā.
Apraksts
| Parametrs | Raksturojums |
|---|---|
| Tips | Cietkāta (hardneck) ziemas ķiploks |
| Galviņas izmērs | vidēji, līdz lielas |
| Daivu skaits | 5–8 lielas daivas |
| Krāsa | Balta ar maigi violetu vai dzeltenīgu toni |
| Garša | Asa, intensīva, aromātiska |
| Aromāts | Spēcīgs |
| Nogatavošanās laiks | Vidēji agrīns–vidējs (atkarībā no sezonas) |
| Ziemcietība | Ļoti augsta (piemērots Latvijas klimatam) |
| Slimību izturība | Laba pret sēnīšu slimībām |
| Ražība | Augsta un stabila |
| Glabāšanās ilgums | 5–6 mēneši, pareizi izžāvējot |
| Veido ziedkātu | Jā |
| Piemērotība audzēšanai | Auksts un mērens klimats, labi aug smilšmālās un mālsmilts augsnēs |
| Pielietojums | Gan svaigam patēriņam, gan kulinārijai, ilgākai glabāšanai |
Žiemiai ir Baltijas reģiona ziemas ķiploku šķirne, kas izceļas ar ļoti augstu ziemcietību un stabili lielisku ražību. Tai raksturīgas baltas, stingras galvas ar 4–7 lielām, viegli aromātiskām daivām. Garša ir maigi asa, kas Žiemiai padara ideālu gan svaigai lietošanai, gan gatavošanai, marinēšanai un cepšanai. Šķirne lieliski pielāgojas aukstam klimatam, tāpēc tā ir viena no uzticamākajām izvēlēm Latvijas un Lietuvas dārzkopjiem un profesionālajiem audzētājiem.