Ziemas ķiploki "Žiemiai"

ŽIEMIAI ir Baltijas izcelsmes cietkāta  (hardneck) ziemas ķiploku šķirne, kas izceļas ar ļoti labu ziemcietību, stabilu ražību un izteiktu, nedaudz asu garšu. Tā ir viena no šķirnēm, ko Baltijā audzē jau vairākas desmitgades, pateicoties tās spēju pārziemot arī pie -25°C līdz -30°C un veidot kvalitatīvas, lielas galviņas.

Galviņas parasti ir balti-violetas, kompakti veidotas, ar vienmērīgu daivu izvietojumu. Šķirne ir augstu novērtēta ganmājsaimniecībās, gan nelielās saimniecībās, kur nepieciešams izturīgs un nepārmērīgi prasīgs ķiploks.

Garša ir stipra, bet harmoniska, piemērota gan svaigam patēriņam, gan termiskajai apstrādei.

Vēsture

Šķirne Žiemiai ir izveidota un selekcionēta Lietuvā kā aukstumizturīga, uzticama ziemas ķiploku līnija, paredzēta audzēšanai reģionos ar bargām ziemām. Nosaukums “Žiemiai” tulkojumā nozīmē “ziemas” jeb “ziemcietīgais”, kas precīzi raksturo tās būtību. Tā tika plaši izplatīta 20. gadsimta beigās un 21. gadsimta sākumā lauksaimnieku vidū, kas meklēja stabilu, uzticamu šķirni Baltijas klimatam. Mūsdienās Žiemiai ir viens no populārākajiem ziemas ķiplokiem Lietuvā un Latvijas dienvidu daļā.

Apraksts

ParametrsRaksturojums
TipsCietkāta (hardneck) ziemas ķiploks
Galviņas izmērsvidēji, līdz lielas
Daivu skaits5–8 lielas daivas
KrāsaBalta ar maigi violetu vai dzeltenīgu toni
GaršaAsa, intensīva, aromātiska
AromātsSpēcīgs
Nogatavošanās laiksVidēji agrīns–vidējs (atkarībā no sezonas)
ZiemcietībaĻoti augsta (piemērots Latvijas klimatam)
Slimību izturībaLaba pret sēnīšu slimībām
RažībaAugsta un stabila
Glabāšanās ilgums5–6 mēneši, pareizi izžāvējot
Veido ziedkātu
Piemērotība audzēšanaiAuksts un mērens klimats, labi aug smilšmālās un mālsmilts augsnēs
PielietojumsGan svaigam patēriņam, gan kulinārijai, ilgākai glabāšanai

Žiemiai ir Baltijas reģiona ziemas ķiploku šķirne, kas izceļas ar ļoti augstu ziemcietību un stabili lielisku ražību. Tai raksturīgas baltas, stingras galvas ar 4–7 lielām, viegli aromātiskām daivām. Garša ir maigi asa, kas Žiemiai padara ideālu gan svaigai lietošanai, gan gatavošanai, marinēšanai un cepšanai. Šķirne lieliski pielāgojas aukstam klimatam, tāpēc tā ir viena no uzticamākajām izvēlēm Latvijas un Lietuvas dārzkopjiem un profesionālajiem audzētājiem.



PIRKT